De stemming onder consumenten is in november een fractie beter dan in oktober. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag.

Het consumentenvertrouwen steeg 1 punt en komt uit op 9. Het cijfer geeft de verhouding aan tussen het aantal positieve en negatieve antwoorden dat ondervraagden geven bij de enquête van het CBS.

Met dat niveau ligt het vertrouwen boven het gemiddelde over de afgelopen twintig jaar (min 8). Het vertrouwen bereikte in april 2000 de hoogste stand ooit (27). Het dieptepunt werd bereikt in februari 2013 (min 44).

Consumenten zijn iets positiever over beide deelindicatoren van het consumentenvertrouwen; het oordeel economische klimaat en de koopbereidheid. De koopbereidheid is voor het eerst in ruim 8 jaar tijd zelfs positief, onder meer omdat mensen minder negatief oordelen over hun eigen financiële situatie. Ook vinden ze de tijd gunstiger voor het doen van grote aankopen, aldus het statistiekbureau.

Bestedingen opnieuw hoger

Dat consumenten de portemonnee weer trekken, blijkt ook uit de cijfers van de bestedingen. Die lagen in september 2,2 procent hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder, aldus het CBS.

Binnenlandse-consumptie-door-huishoudens-volume-koopdaggecorrigeerd-15-11-17

Er werd vooral meer besteed aan aan duurzame goederen, zoals kleding en bijvoorbeeld meubels. De uitgaven aan dit type goederen waren 6,3 procent hoger dan een jaar eerder. Aan overige goederen, waaronder gas, werd 3,2 procent meer besteed.

De uitgaven aan voedings-en genotmiddelen lagen 1 procent hoger terwijl er 1,2 procent meer werd besteed aan diensten als woninghuur, reizen met de bus of een bezoek aan een restaurant of kapper. Uitgaven aan diensten maken ruim de helft van de totale binnenlandse consumptieve bestedingen uit.

Het statistiekbureau constateert wel, op basis van zijn consumptieradar, dat de omstandigheden in oktober en november minder gunstig zijn dan in september. Dat komt vooral doordat mensen wat somberder zijn over de toekomstige werkloosheid en hun eigen financiële positie in de komende 12 maanden.

Bron: Z24/ANP

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl